Vad & Varför?

Vad är en Grön Smoothie och varför ska man dricka den?

Maskros som växer i en trädstamEn Grön Smoothie är en dryck av olika sorters frukter, bär och grönsaker som med vatten sedan körs i mixer till en slät och len konsistens. Gröna Smoothies är sprängfylld av näringsämnen. Den går snabbt att göra och är ett enkelt sätt att både bli mätt och fylld av energi. Gröna Smoothies har länge varit en naturlig del inom Rawfood-rörelsen, men nu börjar allt fler få upp ögonen för detta smidiga sätt att ge hälsan en riktig uppsving.

Miraklet av gröna blad i vår kost

Vetenskapen slår larm: det näringsbrist på våra tallrikar. Medan människan har allt större behov av näringsämnen där kraven i den moderna livsstilen ökar stadigt, innehåller vår mat mindre och mindre näringsämnen. Följden blir att upp till två tredjedelar av befolkningen i vårt land lider utav brist på näringsämnen vilket först leder till förminskad effektivitet och till ett svagare immunsystem och senare kan vara en utlösare av talrika sjukdomar.
Lyckligtvis så ger naturen oss en livsmedelskategori till förfogande som har en hög näringsämnesdensitet och som finns i överflöd nämligen Gröna blad. De innehåller så gott som inget fett och enbart lite kolhydrater, men en mängd vitaminer, mineraler, sekundära växtämnen och essentiella aminosyror.
Även vid rotfrukter såsom morötter och rödbetor är innehållet av vitalämnen betydligt högre i de gröna bladen än i de delarna vi brukar äta. Det visas i exemplet nedanför.

Jämförelse av vitaminer och mineraler i 100 gr rödbetan:

tabell_min-vit_jamnforelse_rodbetan_890x312Källa:  med.dr Christian Gruth & Burkhard Hickisch. Grüne Smoothies.

Hur kan elefanter och gorillor blir så stora?

Många djurarter bygger upp sin muskelmassa nästan uteslutande genom aminosyror, vilka de tar till sig genom att förtära växtgrönt. Så fungerar det även hos oss människor – muskler byggs av aminosyror. Mer om detta kan du läsa här.
I följande tabell ser du hur grönkål försörjer oss med essentiella aminosyror:

Innehåll av essentiella aminosyror i 500 gr grönkål:

tabell_jamnforelse_ess.aminosyror_gronkal-rekommenderat2882x450Källa:  med.dr Christian Gruth & Burkhard Hickisch. Grüne Smoothies.

Njut av näringsämnen i sin vackraste form!

Gröna Smoothies är ett enkelt sätt att dagligen nyttja fördelarna av växtgrön för oss. Genom att mixa gröna blad med färska frukter i en blender, får vi en Power-drink som smakar mycket gott och gör dess innehållsämnen genom mixprocessen optimal tillgängliga. Därigenom kan vi ta till oss så pass mycket vitaminrikt växtgrönt, att vi kan känna oss friska, välmående och pigga som aldrig för.

Fördelarna med den Gröna Smoothien i korthet:

♥ Hela den gröna naturen blir en del av vår matsedel; inte enbart växtgrönt ur affären, utan även vildväxter i skogen och ur den egna trädgården.

♥ Genom gröna smoothies tar vi upp alla näringsämnen som vi behöver för att försörja oss, utan att behöva ställa om vår övriga kost. 

♥ Försörjning genom vår närregion blir möjligt i helt ny utsträckning. Det hjälper oss och vår planet.

♥ Gröna smoothies passar optimal till ett modernt levnadssätt. Tillberedningen är snabb och kan anpassas efter eget smak och tycke och lämpar sig också utmärkt till arbetet eller på resan.

♥ Som frisk mellanmål är den gröna smoothien ett bra alternativ till onyttiga uppiggare!

♥ Den gröna smoothien ger ett enormt tillskott på vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter som i sin tur kan få stora effekter på din hälsa! En liter grön smoothie om dagen minskar också suget efter processad, onaturlig och onyttig mat.

Smultron