Hur gör man?

Hur gör man Gröna Smoothies?

Grön Smoothie på VerandanDet är viktigt att mixa bladen fint för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen. Bladgrönt innehåller fler värdefulla näringsämnen än något annat livsmedel på vår jord, men all denna näring finns innesluten i växtens celler. För att frigöra alla de värdefulla näringsämnena ur cellerna måste de krossas. Det är dessutom svårt för en människa i dagens samhälle att äta (läs tugga) den stora mängden blad som vi behöver och därför är det en bra idé att mixa dem.

Att bara mixa gröna bladgrönsaker, ogräs och blast smakar inte så gott och kommer inte att fungera i längden men om man däremot mixar det gröna med frukter så blir det betydligt godare och mer mättande.

För att din smoothie verkligen ska bli god finns det några få saker att tänka på:

[pix_accordion active=”0″][pix_acc title=”Maskinen”]

För att tillreda en Grön Smoothie, behöver du en blender:

Vitamix 5200I princip fungerar alla blenders, men desto kraftfullare desto bättre: En riktig bra mixer bryter upp växtcellernas väggar, cellulosan och därigenom kan näringsämnena lättare tas upp av kroppen. Den gröna smoothien får en perfekt krämig konsistens och blir lättsmältbar.

Om du dricker Gröna Smoothies dagligen lönar det sig att införskaffa en power-mixer. Avgörande är en stark motorprestanda och ett högt varvantal.

En högkapacitetsmixer är en bra anskaffning för livet – och en smart investering för din hälsa och vitalitet.

En mixer som särskilt kan rekommenderas är Vitamix 5200, som utvecklades speciellt för färsk tillredning av råkost och gröna smoothies. Du kan beställa VitamixenRÅstark.se.

[/pix_acc]

[pix_acc title=”Innehåll”]

Den gröna mirakelformeln:

+ 50 % mogna frukter

Färska frukter, t.ex. äpplen, päron eller banan – beroende på säsong och eget tycke. även avocado och grönsaksfrukt såsom gurka och paprika fungerar utmärkt.

+ 50 % gröna blad

Alla bladsallader och blad från gröna kålsorter, färska trädgårdsörter och vildörter, såsom blasten från morötter, rödbetor och rädisor etc.
Mer om vildörter kan du läsa här.

+ Vatten

Lämpligt är ledningsvatten eller källvatten. Tillsätt vatten efter eget tycke och smak. (Genom att tillsätta vatten nås en krämig konsistens.

[/pix_acc]

[pix_acc title=”Riktlinjer”]

Så blir din Gröna Smoothie riktigt god:

Det fina med Gröna Smoothies är att du kan blanda efter tycke, smak och behov. Det finns några enkla riktlinjer som du ska hålla dig till för att det ska bli en riktig Grön Smoothie.

 • Blanda endast i gröna bladgrönsaker (minst 50%), grönsaker, frukt och vatten.
 • Blanda inte för många ingredienser, max 6 st.
 • Sätt ihop smaker som du tycker om.
 • Variera de gröna bladen du använder i din smoothie.

Med en höghastighetsmixer går det att få en relativt len och slät Grön Smoothie på de flesta ingredienser. Men vill man ha den riktigt krämig och mer mättande är det bra att tillsätta något som förtjockar och binder ihop: Banan är kanske den mest klassiska ingrediensen, men det funkar också lika bra med avokado eller mango. Lite chiafrön, som innehåller mycket Omega-3 agerar likt linfrön gelatiniserande och ger en fin krämighet med bara en matsked. En egengjord mandelmjölk som vätska i smoothien har också en liknande effekt och tillför nyttiga kalorier.

[/pix_acc]

[/pix_accordion]

Här är en lista på bladgrönsaker som du kan använda till dina smoothies:

 • Babyspenat, rucolasallad, grönsallad, endiver, grönkål, mangold
 • Blast från rädisor, morötter och rödbetor
 • ″Ogräs″ som nässla, groblad, maskrosblad, kirskål
 • Alla färska gröna örter t ex persilja, basilika, oregano, timjan, körvel, gräslök, rosmarin och dill
 • Andra grönsaker: avokado, groddar, gurka och selleri

 Mixa gröna grönsaker med dessa frukter och bär:

 • Äpple, kiwi, mango, banan, ananas, melon, apelsin, lime, citron och alla slags bär
 • Smaksätt gärna med kanel, ingefära, vitlök och chili

 

[pix_heading_flag]Videotips[/pix_heading_flag]

Övrigt att tänka på:

Att tillverka en Grön Smoothie går fort. Men det finns ändå några saker att beakta:

Lägg i ingredienserna i rätt ordning. Om du har något mer hårt eller svårblandat som ska i, se då till att blanda i det med vätskan i början.

Kör inte för länge! Din Gröna Smoothie ska visserligen bli slät, men har du en Vitamix kan smoothien till och med börja bli varm, vilket kan påverka känsliga näringsämnen.

Drick den snart men inte snabbt! När du väl mixat din smoothie, så drick den så snart som möjligt. Så fort någon matvara sönderdelats börjar en oxidationsprocess, som mer och mer förstör kvaliteten på varan. Men naturligtvis finns det mycket näring kvar i en några timmar gammal smoothie.

Avnjut den lugnt och gärna med en sked. Då blandas drycken med din saliv, som på en gång hjälper till att börja bryta ned och använda innehållet.